dinsdag 27 september 2011

Gnocchi, una ricetta

De vendemmia van 2011 bij Paolo is afgelopen. Het was een hele klus. Tussendoor moesten de druiven, ontdaan van steeltjes en takjes, in de vaten worden gepompt. Ook dan assisteerde lief in de cantina. Paolo zegt altijd: ‘Mannen in la cantina en vrouwen in la cucina’. Dit vooral als mama zich met het wijn maken bemoeid! En dus schoof ik dan maar aan, aan mama’s keuken tafel.
Op een ochtend had ik geluk. Ze was net begonnen met gnocchi maken. Nu vind ik gnocchi uit de winkel niet om nou te zeggen, een delicatesse. Maar deze gnocchi, gewenteld door de verse pesto, is verrukkelijk. Het is echt heel eenvoudig, een half uurtje werk. Je moet wel een aardappelpuree knijper hebben en een bekertje vers gemaakte pesto bij de hand.
Het recept:
Kook een kilo kruimige aardappelen in de schil gaar.
Giet ze af en stoom ze droog.
Haal de schil van de nog warme aardappelen en druk de aardappelen door de pureeknijper.
Strooi er 250-300 gram bloem bij. (als de aardappelen vochtig zijn meer bloem toevoegen).
Doe één ei en één eigeel in een kuiltje in het midden.
Roer met een vork steeds een beetje bloem en aardappel naar het kuiltje.
Net zo lang tot alles door elkaar zit en kneed met de hand verder.
Probeer dit zo snel mogelijk te doen.
Snijd het deeg in plakken.
Strooi er wat bloem over en draai dunne rolletjes zoals voor een appeltaart.Snijd de rolletjes in stukjes. Strooi steeds wat bloem op het werkblad.
Haal nu de stukjes in een vloeiende beweging over een vork, zodat je ribbeltjes krijgt en een kuiltje van je duim. De saus zal er beter aan blijven hechten. Breng in een pan ruim water aan de kook met een flinke schep zout.
Schep de gnocchi in het water. Als ze boven komen drijven zijn ze klaar. Schep ze voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat in een vergiet uitlekken.
Schep op een mooie platte schaal een bekertje verse pesto, leg de gnocchi er op en schep het voorzichtig door elkaar.
Het is in Italië een primi. En terecht, je moet er verder niets bij eten.
Concentreer je gewoon op deze zachte smaken….Delizioso. Heb je teveel gemaakt?
De niet gekookte gnocchi kun je, op een dienblaadje, los naast elkaar invriezen en later overdoen in een bakje..
Kun je nog eens een keer genieten. 







Geen opmerkingen: