vrijdag 28 januari 2011

Un deliziose dolce

Stel je voor je hebt niks in huis, nou ja bijna niks, en je wilt toch snel, eens een keertje niet slow, maar gewoon snel een verrukkelijk toetje maken. Vorige week, na de pastaproeverij maakten vriendin en ik dit deliziose dolce. De ingrediĆ«nten heb je meestal wel in huis en het recept is simpel. Het resultaat is evenals de smaak verbluffend. We dachten even dat er een fout in het recept stond. Komt dit wel goed? Geen boter? Geen bakmeel?. Het kwam goed, met het recept uit het prachtige boek Vegeterranean, waarover ik  al eerder schreef.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een bakblik met en beboterd stuk bakpapier klaar en leg een stuk plastic folie klaar.

Klop 350 ml slagroom stijf met gezeefde poedersuiker naar smaak en zet in de koelkast.
Splits vier eieren. Klop het eigeel romig met 5 eetlepels suiker en klop er daarna 4 eetlepels gezeefde cacao door.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout stijf. Als je de kom op de kop houd mag het eiwit niet meer lopen.

Spatel de eiwitten voorzichtig en in zo weinig mogelijk slagen door het chocolade mengsel en stort op het bakblik. Smeer uit tot een rechthoekige dunne lap en schuif in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 7- 10 minuten. Haal de bakplaat uit de oven en laat de chocoladebodem afkoelen. Steek hem daarna voorzichtig los, maar laat nog wel liggen.

Smeer de slagroom over de afgekoelde bodem en rol het geheel voorzichtig, maar stevig op. Leg de rol op het plastic folie en draai het folie om de rol. Leg in de koelkast om op te stijven 1a 2 uur.

Haal voor gebruik de rol uit het folie, snijd de uiteinden eraf en snijd plakken van minimaal 3 cm dik.
Leg op ieder bordje een plak en bestrooi het bordje met cacao en poedersuiker en leg er eventueel wat framboosjes bij.

Ons testpanel viel helemaal stil tijdens dit heerlijke, romige, hemelse toetje. Alsof er een engeltje….en zo.  Heb je nu geen zin aan om de slag te gaan en ben je wel deze zomer onze gast, dan is de kans heel groot dat dit deliziose dolce op het menu staat.
Geen opmerkingen: