zaterdag 23 oktober 2010

Grappa di Harrie

Lief is de afgelopen week erg zoet geweest. Hij heeft grappa gestookt. Van een keteltje uit een tien liter boiler maakte hij een stookketel. Paolo leverde de druivenschilletjes van de Barbera druiven. De uitgeperste schilletjes gaan naar de fabriek voor goedkope grappa. De duurdere grappa wordt van de natte schilletjes gemaakt. Lief gaat natuurlijk voor kwaliteit, dus natte schilletjes. De eerste poging werd gedaan met de gegiste most, dit ging goed. Er stroomde rijkelijk grappa welke ook nog goed smaakte.

Grappa stoken van schilletjes had toch de voorkeur. Helaas brandden de schilletjes aan. De hulp van Sergio werd ingeroepen. Hij mag expert worden genoemd, zijn Grappa dei Colli is heerlijk zacht van smaak. Het vuur zat te dicht onder de bolling van het keteltje, de Lambiek (koperen stookketel) was te klein. Hij bracht een omgebouwde melkbus. De hals was wat breder zodat er een stoommandje in gezet kon worden, dit voorkwam ook het aanbranden van de schilletjes.. Ook had Sergio een andere koeler met een langere spiraal. Dat was beter dan Lief zijn rechte buisje met koelwaterpompje. Er gingen schilletjes in de melkbus. Nu zou het goed moeten gaan. Maar ach er kwam roze grappa uit. Een nieuw product op de markt? Nee, er werd te snel gestookt, wist Sergio te vertellen piano, piano, langzaam stoken. Het mag allemaal de pret niet drukken. Lief is zo in zijn nopjes in zijn laboratorium onder de veranda. Klussen blijven liggen. Ik moet nota bene het gras maaien.

Nu is grappa stoken niet geheel ongevaarlijk. Je moet wel weten dat de eerste alcohol die er uit komt niet drinkbaar is. De schilletjes moeten eerst tot 70 graden worden gestookt om die gevaarlijke methyl alcohol er uit te halen, dat is ongeveer een borrelglaasje vol. Daarna wordt de temperatuur opgevoerd tot 80 à 85 graden en dan druppelt de goede grappa er uit. De smaak is al door verschillende mensen getest en goed bevonden. Ik kreeg deze week weer helemaal visioenen van het indrukwekkende scheikunde lokaal bij Alie Atoom in 3 Havo, veertig jaar geleden. Ik denk dat de practicum lessen toch beter waren blijven hangen als we een lekker drankje hadden gedistilleerd.
Voor de gasten van 2011 ziet het er goed uit. Naast mijn Limoncello zal er ook Grappa di Harrie op tafel staan. Tien liter moet wel genoeg zijn.

Geen opmerkingen: