maandag 24 mei 2010

Che un profumo......

Overal waar je kijkt bloeien de roomwitte en roze acacia’s, che un profumo, ze ruiken heerlijk. Het is een zoete slaapverwekkende geur. Nando en Margherita vertellen, door elkaar heen, hoe je bloemen, voorzien van een beslagje, kunt frituren. Ook kunnen de bloemetjes door de insalata worden gedaan. Een andere struik die volop in bloei staat is de vlier. Ik heb van de schermen een heerlijke siroop gemaakt. Heel eenvoudig en het kost bijna niets.


Je hebt een weckfles of pot nodig van 1,5 liter. Ik ben erg enthousiast over de Italiaanse sterilisatie methode. Potten gewoon goed schoonmaken en omspoelen. Daarna enige dagen laten drogen in de zon. Er mag geen druppeltje meer in zitten. Pluk de vlierbloesemschermen ’s morgens.

Zet ze op hun kop in de pot, steek er schijfjes van een citroen tussen. Goed aandrukken en overgieten met koud water. Laat 24 uur staan op een warme plek. Leeg de pot in een met kaasdoek beklede zeef boven een kom en vang het vocht op. Breng het vocht met 500gram suiker aan de kook. De vloeistof mag niet koken, wel moet alle suiker goed zijn opgelost. Giet de vloeistof in een kan of fles met schroefdeksel en zet hem op de kop weg. Ongeopend is de siroop een jaar houdbaar. Voor een aperitivo doe je een scheut siroop in een glas en doe er droge witte wijn of Prosecco bij. Je kunt er natuurlijk ook gewoon bronwater en ijsblokjes bij doen, voor een verfrissing op een zomermiddag.Ik ga proberen iedere maand een andere siroop te maken van bloemen de op dat moment bloeien.
Vanmiddag heb ik de gasten laten proeven en ze vonden het heerlijk. Als ik zeg dat mijn lief het ook lekker vindt..........

Geen opmerkingen: