dinsdag 22 december 2009

Salume (vleeswaren)

Lange tijd dacht ik, ach iedereen heeft al een blog. Waarom zou ik dat ook doen? Ik heb mijn twee wekelijkse column op de site van SchagenFM....... Maar op zo'n winterse dag als vandaag denk ik dat het misschien toch ook wel leuk is. Temeer daar ik zelf ook alles lees wat los en vast zit aan blogs.
Terwijl ik een stukje brood beleg met een plakje heerlijk Proschiutto Cotto (gekookte ham), gaan mijn gedachten terug naar een mensenleven lang geleden, naar de Dik Voormekaar show op de radio, door Andre Van Duin en Ferry Maat.Dat ging dan in de trant van: klant: 'Ik wil graag een onsje ham. Dik Voormekaar: 'Wat voor ham?'.
klant: 'Ja, ik weet niet, wat voor ham heeft u?. Dik Voormekaar noemde dan zeer monotoon en tergend langzaam alle soorten ham op die er waren. Klant: 'Doe maar Achterham'. Dik: 'Achterham? dat hebben we niet'.
Hier moest ik aan denken toen ik bij de verse vleeswarenafdeling van de Bennet stond.
'Prosciutto cotto', antwoordde ik, toen me gevraagd werd wat ik wenste. 'Quale?'(welke)vroeg de aardige mevrouw achter de toonbank.
Koortsachtig tastten mijn ogen het schap met de mooie hammen af. De prijzen varieren van 17.90 tot 39.50 per kilo. 'La promozione', zeg ik (de reclame). Ja 3.95 voor een onsje ham, zo lekker vind ik het dan ook weer niet.
Ook voor de salami en de prosciutto crudo moet ik een keuze maken welke. En weer kies ik voor de reclame. Als ik de heerlijk geurende vleeswaren in mooie zilverfolie, vershoudzakjes in mijn karretje heb gelegd, blijf ik nog wat dralen.
Even later bestelt er iemand prociutto crudo. Nu let ik goed op.
Niks geen promozione of een rechtstreeks ander antwoord. Nee, er wordt een hele omschrijving gegeven van de smaak die de ham moet hebben, van de qualiteit, de zachtheid, de kleur en het vetgehalte. De mevrouw achter de toonbank stelt nog een expliciete vraag en weet dan precies welke ham ze moet pakken.
Zouden de mensen hier voor elke ham een smaakomschrijving hebben? Behalve met de taal moet ik ook nog veel oefenen met mijn smaakpapillen.
De volgende keer zal ik mijn lief blootstellen aan een hamproefavondje. Zal hij dat net zo lekker vinden als een wijnproefavondje?

Geen opmerkingen: